Cum pot fi prevenite şi tratate infecţiile respiratorii

Cum pot fi prevenite şi tratate infecţiile respiratorii

Infecțiile respiratorii reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni care se manifestă la adulți și copii în sezonul rece. Deşi par a fi inofensive, repetarea sau persistenţa acestora poate fi semnul unei boli mai grave. Prin urmare, se recomandă consultarea unui medic specialist, încă de la instalarea primelor simptome.

În general, infecțiile respiratorii sunt cauzate de virusuri sau bacterii şi sunt denumite popular răceli. Este important însă să se diferenţieze infecţiile respiratorii superioare de cele inferioare, întrucât tratamentul acestora este diferit, la fel şi perioada de convalescenţă.

Astfel, cele superioare pot lua forma durerilor în gât, adenofaringitei sau sinuzitei, pe când cele inferioare presupun afecţiuni precum pneumonia, bronşita sau faringita. Acestea se instalează, de obicei, pe perioada toamnei şi a iernii. Umiditatea, vremea rece, aerul uscat, dar şiafectarea stării generale sunt factori care cresc susceptibilitatea la infecții.

 

Cauzele infecţiilor respiratorii

Cele mai multe infecții respiratorii sunt cauzate de viruși. Transmiterea acestora are loc prin contactul cu secreții infectate sau inhalarea particulelor infectate. Aşadar, este imperioasă spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor, dar şi curăţarea temeinică a mânerelor de la uşi, instalaţiilor sanitare şi a altor obiecte din casă atinse cu regularitate.

 

Simtomele infecţiilor respiratorii

Cele mai frecvente simptome ale acestor afecţiuni sunt:

  • Senzaţia anormală de oboseală;
  • Durerea şi inflamarea gâtului;
  • Secreţiile nazale;
  • Durerea de cap;
  • Febra uşoară;

În funcție de gravitatea infecției și de starea sistemului imunitar, simptomele pot apărea pe rând sau simultan. Foarte rar se întâmplă însă ca toate să apară în același timp.De obicei, în cazul simptomelor mai severe, sunt prescrise preparate din plante, menite să contribuie la eliminarea secrețiilor și să ajute pacientul să doarmă mai bine prin, suprimarea iritării din cauza tusei.

 

Prevenirea infecţiilor respiratorii

Pentru a se evita instalarea acestor afecţiuni, specialiştii recomandă:

  • Hidratarea optimă (1-2 litri de apă pe zi), în vederea lichefierii mucusului din tractul respirator;
  • Evitarea fumatului (activ sau pasiv);
  • Asigurarea unui nivel suficiet de umiditate în spaţiul de odihnă;
  • Consumul unor medicamente mucolitice;
  • Utilizarea unor uleiuri esenţiale, precum: uleiul de eucalipt, uleiul de lavandă, uleiul de cimbru sau uleiul de mentă, dat fiind faptul că au rol expectorat şi antibacterian;
  • Realizarea unor infuzii pe bază de plante (ceai de muşeţel sau de mentă), pentru a umezi căile respiratorii;
  • Consumul unor suplimente alimentare pe bază de echinacea, cu proprietăţi antioxidante.

 

Tratarea infecţiilor respiratorii

Majoritatea infecţiilor de tract respirator nu necesită tratament. Simptomele pot fi ameliorate cu paracetamol, ibuprofen, multe lichide şi repaus la domiciliu. Se recomandă apifitoterapie (tinctură de propolis, pastura, miere de salcâm, de pin, de brad, de lucernă, aerosoli cu aer de stup). Se vor consuma ceaiuri calde: echinacea, potbal, pătlagină, muşeţel, la care se poate adăuga lămâie, pentru un plus de vitamina C. În cazul celor mai multe astfel de afecţiuni nu sunt recomandate antibioticele. Simptomele dispar, de obicei, în una-două săptămâni.

Suplimentul alimentar Echinacea reprezintă o combinație naturală recomandată în infecții respiratorii și infecții rezistente la antibiotice sau recidivante, susținând organismul în lupta cu răceala, tusea și gripa, ameliorând durerile în gât. Datorită formulei sale eficiente este un puternic imunostimulator.Esterealizat dintr-un amestec foarte bun de pulbere din părți aeriene de echinacea și gelatină, colorant/caramel. Toate acestea contribuie la menținerea unei imunități puternice, protejând corpul de factorii externi care pot afecta sănătatea în perioada în care imunitatea este sensibilă.  De asemenea, prin administrarea acestor capsule, se îmbunătățește sănătatea căilor respiratorii superioare, cunoscându-se beneficii foarte bune și la nivelul urogenital.

 

 

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *