Echinacea — Beneficii și importanță pentru sănătate

Echinacea — Beneficii și importanță pentru sănătate

Utilizată pe scară largă ca remediu la domiciliu în tratamentul răcelii și gripei, echinacea este cunoscută pentru capacitățile sale de a ameliora scurgerile nazale și tusea, în principal datorită proprietăților antiinflamatoare și antialergice.

Cele mai cunoscute specii ale acestei plante sunt Echinacea Angustifolia, Echinacea Purpurea și Echinacea Pallida.  Produsele pe bază de echinacea precum tabletele, tincturile, extractele și ceaiurile pot conține una sau chiar toate cele trei specii și utilizează atât părțile superioare, cât și rădăcinile acestei plante imuno-active.

Proprietățile și utilizările comune ale Echinaceei

Echinacea este utilizată în mod popular în tratamentul adjuvant al gripei, răcelilor, infecțiilor respiratorii, infecțiilor cutanate, acneei, eczemelor, tratamentului artritei, tratamentului otitei (infecțiilor urechii medii), tulburărilor de anxietate, durerilor de dinți și gingii, îmbunătățirii performanței exercițiilor fizice, candidoză și boli virale sau bacteriene datorită proprietăților sale de:

✔️ Antiinflamator

✔️ Antioxidant

✔️ Antimicrobian

✔️ Detoxifiere

✔️ Laxativ

✔️ Imunostimulator

✔️ Anti-alergic

Îplus, poate fi folosită și pentru vindecarea rănilor și ca dezinfectant pentru abcese, furuncule, răni superficiale, arsuri și otrăviri, cum ar fi mușcăturile de țânțar.

Cu toate acestea,  in cazul unor afecțiuni grave, recomandăm silicitarea  opiniei unui medic generalist pentru a descoperi cauzele acestor simptome și a indica cel mai adecvat tratament convențional și abia apoi se poate începe tratamentul complementar cu echinacea.

Principalele beneficii ale Echinaceei

🔹 Tratează raceala și întărește sistemul imunitar  — Unul dintre cele mai mari beneficii pentru care este recunoscută echinacea este prevenirea și tratarea racelilor comune. Așadar, echinacea are capacitatea de a întări sistemul imunitar al corpului, fiind extrem de eficientă în prevenirea și tratarea răcelilor comune.

Pentru ca planta echinacea conține substanțe chimice care ajută corpul la crearea celulelor albe din sânge, când tractul respirator superior (nasul, gura și gâtul) se infectează, aceste celule albe au rolul de a combate infecțiile apărute în urma răcelilor.

🔹  Ameliorează inflamația — Substanțele chimice active din echinaceea pot reduce inflamația și durerea asociate cu aceasta. De asemenea, uleiul de echinaceea poate fi folosit și pe piele pentru a reduce inflamația la persoanele care au fost expuse la soare pentru mult timp și este deseori folosit ca ingredient pentru produsele de protecție solară.

🔹 Combate mătreața —  Echinacea este cunoscută drept unul dintre cele mai eficiente remedii pe bază de plante împotriva mătreții. Datorită proprietăților sale antimicrobiene, produsele concepute pentru păr ce conțin echinacea pot elimina complet mătreața dacă sunt utilizate pentru o anumită perioadă, de regulă recomandată de medicul dermatolog.

Mai mult de atât, pentru că mătreața provoacă mâncărimi ale pielii scalpului, aceasta conduce la apariția unor răni datorate zgârieturilor, care pot agrava și mai mult iritația. Folosirea unui șampon cu echinacea, pe lângă faptul că va combate mătreața, va elimina disconfortul rezultat din această problemă.

🔹 Dezinfectează rănile — Echinacea funcționează ca un dezinfectant local pentru răni, având un efect analgezic. În cazul rănilor minore, erupțiilor cutanate, tăieturilor sau arsurilor, puteți aplica echinacea sub formă de pulbere, tinctură sau cremă pe zona afectată.

💡 Multe tincturi de echinaceea conțin concentrații semnificative de alcool și nu sunt indicate copiilor, pacienților alcoolici, pacienților cu boli hepatice sau celor care iau metronidazol.

Procesul de vindecare va fi accelerat, favorizând regenerarea celulară și ameliorând  disconfortul prin reducerea inflamației pielii. De asemenea, planta funcționează și la persoanele cu psoriazis și eczeme.

🔹 Combate acneea — Produsele cosmetice și dermatologice  pentru acnee care conțin extracte organice de echinacea sunt foarte eficiente în tratarea acneei. Acestea calmează pielea și ameliorează umflăturile și iritațiile și ajută la combaterea bacteriilor care provoacă acnee.

Ceai de Echinacea – Băutura care stimulează sistemul imunitar

Una dintre cele mai utilizate forme de administrare ale echinaceei este ceaiul. Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de echinaceea se datorează compoziției plantei, care include substanțe nutritive precum Polizaharide, Flavonoide, Polifenoli, Alchilamide, Vitamina C, Zinc și Seleniu.

Cea mai tradițională utilizare a ceaiului Echinacea este pentru a trata gripa, răcelile și alte afecțiuni de sănătate care implică sistemul respirator, dar beneficiile acestuia nu se opresc aici!

 

  • Ceaiul de echinacea sporește imunitatea. Acest ceai este folosit de mult timp ca element de bază în întărirea sistemului imunitar și în combaterea infecțiilor. Acest ceai poate, de asemenea, calma durerile de gât și poate reduce la semnificativ durerile cauzate de răceala obișnuită și gripă.

 

  • Ceaiul de echinacea previne infecțiile. Echinacea are efecte antibacteriene care pot combate infecțiile fungice și infecțiile tractului urinar, iar ceaiul de echinacea este conceput special pentru a acționa împotriva acestora. Majoritatea cercetărilor arată că aceste beneficii pentru sănătate pot fi atribuite compușilor găsiți în frunzele de echinacea. În special, acidul cafeic și alți polifenoli ai ceaiului au capacități antivirale care previn infecția.

 

  • Ceaiul de echinacea îmbunătățește starea de spirit. Aroma echinaceei poate ajuta la ameliorarea stresului și anxietății, declanșând eliberarea dopaminei – hormonul care controlează fericirea. Echinacea poate, de asemenea, să scadă nivelul de cortizol, cunoscut în mod obișnuit ca hormonul stresului.
💡 Ceaiul de echinacea conține compuși care pot reduce starea de anxietate precum alcamidele, acidul rosmarinic și acidul cafeic

Cum se administreaza Echinacea?

Nu există o doză standard recomandată pentru administrarea echinacea. Acest lucru se datorează în principal faptului că suplimentele de echinacea vin sub mai multe forme precum comprimate, tinctura, pulbere, ceaiuri, unguent sau cremă.

Vă recomandăm să urmăriți cu atenție toate instrucțiunile de pe eticheta produsului sau adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de utilizare. Nu luați echinacea mai mult de două săptămâni, cu excepția cazului în care medicul vă recomandă acest lucru.

Unele suplimente de echinacea vin în doze mai mari decât altele. Verificați întotdeauna recomandările de suplimente cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că dozele din ele sunt adecvate pentru consumul personal.

Contraindicatii – Cine NU ar trebui sa folosească Echinacea? 

Deși are multe beneficii, echinacea este contraindicată în cazul alergiei la plantele din familia Asteraceae , precum și la pacienții cu HIV, tuberculoză, colagenoză și scleroză multiplă.

💡 Familia plantelor Asteraceae este una dintre cele mai mari familii de angiosperme, cu mai mult de 1.620 de genuri și 23.600 de specii de plante erbacee, arbuști și copaci în întreaga lume. Simptomele alergice legate de Asteraceae implică eczeme, febra fânului, astm sau chiar anafilaxie. 

În plus, alte efecte  adverse ale echinaceei pot fi următoarele: febra tranzitorie, greața, vărsături și un gust neplăcut după administrare.

De asemenea, pot apărea și reacții alergice precum mâncărimea, roșeață, iritații și agravarea crizelor de astm.

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *